20 Ιανουαρίου 2018

Φώφη Γεννηματά: Η μοναδική τους προτεραιότητα είναι πως θα παραμείνουν λίγο ακόμη στην εξουσία



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να φέρει τίποτα για το χρέος

Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά έχει φροντίσει βγαίνοντας από το τρίτο μνημόνιο να έχουμε μια καθαρή είσοδο στο τέταρτο, το οποίο έχει συμφωνήσει και έχει προνομοθετήσει. Είναι προφανές αυτό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τα δυσβάστακτα πλεονάσματα μέχρι το 2022, για την παράδοση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια, για πολύ σκληρή επιτροπεία μέχρι το 2060 και βεβαίως δεν έχει καταφέρει να φέρει και τίποτα για το χρέος, όπως είχε τουλάχιστον δεσμευτεί.
Η ολοκλήρωση της τριλογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο επεισόδιο ήταν: θα σκίσουμε τα μνημόνια, θα τα καταργήσουμε με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Το δεύτερο αφορούσε το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα». Τώρα παρουσιάζουν την καθαρή έξοδο, αλλά νομίζω ότι τους έχουν όλοι καταλάβει. Βλέπουν ότι αυτό το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα με την υπερφορολόγηση και τις περικοπές δαπανών έχει κοντά ποδάρια. Τους κρατάει απλώς για λίγο διάστημα ακόμα στην εξουσία με στόχο τελικά να κληροδοτήσουν όλα τα προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση και όχι να λύσουνε τα προβλήματα της χώρας. Υπάρχει μια φούσκα, με λίγα λόγια, ότι δήθεν πάμε καλά και φοβάμαι τι θα γίνει όταν αυτή η φούσκα θα σπάσει.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Δεν θα σταθώ σε προβλέψεις. Αυτό που είναι καθαρό είναι ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτή την κυβέρνηση. Αυτό είναι ολοφάνερο. Απομονώνεται διαρκώς και πολιτικά και κοινωνικά. Και όλοι συνειδητοποιούν τι ακριβώς κάνουν αυτή τη στιγμή. Η μοναδική τους προτεραιότητα είναι πώς θα παραμείνουν λίγο ακόμα στην εξουσία. Κρίμα γιατί είμαστε η τελευταία χώρα που έχει μείνει να επιβάλλονται στο λαό θυσίες και να παραμένουμε στα μνημόνια. Όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και υπάρχει η δυνατότητα. Δεν πρέπει να παγιώσουμε ένα κλίμα απαισιοδοξίας. Ότι δεν τα κατάφεραν αυτοί και άρα δεν υπάρχει προοπτική. Υπάρχει προοπτική για τον τόπο, αρκεί να υπάρξει συνεννόηση γύρω από μια εθνική γραμμή και εμείς αυτό το στόχο έχουμε βάλει ως προτεραιότητα στο συνέδριό μας. Την εξειδίκευση και ολοκλήρωση μιας εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης για τον τόπο.

Τι διαφορετικό προτείνει το Κίνημα Αλλαγής για την ανάπτυξη
Υπάρχουν δυο τομείς πολύ διαφορετικοί. Ο πρώτος είναι το πρόγραμμα για το πώς μπορούμε να πετύχουμε την ανάπτυξη. Ο δεύτερος ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στις μεγάλες επενδύσεις, αλλά χρειάζονται κίνητρα φορολογικά και ασφαλιστικά για τους μικρομεσαίους, γιατί εάν τους ενισχύσουμε τώρα μπορούν να επενδύσουν στην καινοτομία και να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Να βάλουμε μπροστά τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που άντεξαν μέσα στην κρίση.

Και με ένα τέτοιο σχέδιο με μεγάλη αποκέντρωση και με την κοινωνική πολιτική να περνάει στην Αυτοδιοίκηση για να μπορέσουν να στηριχθούν πραγματικά οι πιο αδύναμοι για να γίνει η σωστή αναδιανομή, μπορούμε να κερδίσουμε αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους μας για να αλλάξουμε όρους στη συμφωνία και κυρίως όσον αφορά το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Για το θέμα των Σκοπίων

Κατ’ αρχήν είναι φανερό ότι η διγλωσσία της κυβέρνησης υπονομεύει την αξιοπιστία της όποιας διαπραγμάτευσης εξελίσσεται αυτή τη στιγμή.

Εμείς έχουμε ταχθεί πάρα πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα στο θέμα αυτό. Δεν πρέπει να διχάσουμε ξανά τον ελληνικό λαό. Στηρίζουμε τη διαμορφωμένη θέση της χώρας, η οποία όμως πρέπει να συνοδεύεται και από ρητές δεσμεύσεις της άλλης πλευράς για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας, καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν. Δεν αρκεί μόνο το όνομα. Εμείς λοιπόν στεκόμαστε σε αυτές τις ράγες που ακολούθησε η παράταξή μας διαχρονικά. Που προσπάθησε πραγματικά να δώσει λύση αλλά η αδιαλλαξία της άλλης μεριάς δεν επέτρεψε να οδηγηθούμε σε λύση τα προηγούμενα χρόνια.

Θα τοποθετηθούμε με την ίδια υπευθυνότητα με αυτό το πλαίσιο όταν και αν η κυβέρνηση θα φέρει επίσημη πρότασή. Απέχουμε πολύ σήμερα από αυτό. Ούτε ενημέρωση έχουμε, ούτε επίσημη πρόταση και αποτέλεσμα υπάρχει. Περιμένουμε λοιπόν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε διγλωσσία στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Έχουμε ζήσει τα αποτελέσματα της διγλωσσίας

Παράγωγο αυτής της διγλωσσίας είναι αυτό που ζούμε σήμερα και η τοποθέτηση του κ. Καμμένου. Πρέπει άμεσα να σταματήσει αυτή η ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα. Αντιδικούν πριν να υπάρξει αποτέλεσμα και λύση, μόνο και μόνο για να γίνονται αρεστοί στα ακροατήριά τους και μάλιστα τα ακραία. Αυτή η τακτική θεωρώ ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα τελικά.

Για το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής
Είμαι αισιόδοξη. Νομίζω ότι όλοι έχουμε πάρει τα μηνύματα των 212.000 πολιτών, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του χώρου μας έδωσαν ξεκάθαρα μηνύματα που στηρίζουν και συγκεκριμένες γραμμές. Δεν ψηφίστηκαν μόνο πρόσωπα. Επιβεβαιώθηκε και η συγκεκριμένη γραμμή με την οποία πολιτεύτηκα όλο αυτό το διάστημα. Της αυτόνομης πορείας, του πρωταγωνιστικού ρόλου στις εξελίξεις, της ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών, αλλά και της ανάγκης ολοκλήρωσης, όπως σας είπα πριν, μιας εναλλακτικής πραγματικά προοδευτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Εκεί θα δώσουμε το βάρος μας και βέβαια και στην οργανωτική συγκρότηση του νέου φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: