3 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΣΚΕ - ΕΚΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 30ου ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΚΑ


ΠΑΣΚΕ - ΕΚΑ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Πέρασαν μόλις λίγοι μήνες από το 29ο Εκλογικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και με αποκλειστική ευθύνη των «ταξικών» και λοιπών «αγωνιστικών» δυνάμεων, οδηγούμαστε και πάλι σε εκλογικό συνέδριο για την εκ νέου ανάδειξη οργάνων. Το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας ενεπλάκη σε μια απίστευτη δικαστική περιπέτεια, εξαιτίας των μικροπαραταξιακών - μικροκομματικών σκοπιμοτήτων κάποιων συνδικαλιστικών παράκεντρων. Εκείνων των παράκεντρων…των επάλληλων διαχωρισμών που κυριαρχούν - και στην εργατική τάξη - όλα αυτά τα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, οι φιλοκυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που στήριξαν την άνοδο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η οποία μαζί με το φοβικό, ρατσιστικό, ακροδεξιό εν τέλει κόμμα των ΑΝ.ΕΛ (ανεξέλεγκτων, ανερμάτιστων), “ξέχασαν” τις μονομερείς ενέργειες (ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, επαναφορά κατώτατου μισθού, κ.λ.π) και κυρίως τη διαγραφή του «επαχθούς και επονείδιστου χρέους», επιδίδονται σε ένα «σαφάρι» συμμαχιών με την μεγαλοεργοδοσία, σε βάρος άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κορυφαίου εκλεγμένου εκπροσώπου τους, σε ένα από τα ύπατα αξιώματα του ΕΚΑ, ο οποίος έχει μπλέξει τις συνδικαλιστικές του «δραστηριότητες», με αυτές της εργοδοσίας, σε βάρος άλλων συνδικαλιστών και άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, προκειμένου να πληγούν συνδικαλιστικά.
Εκ του αποτελέσματος αυτές οι ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ συνδικαλιστικές παρατάξεις, οι οποίες στις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο «εζυγίσθησαν, εμετρήθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς», είναι εκατοντάδες μίλια μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και δεν εκφράζουν παρά μόνο τα πρόσωπα που τις συγκροτούν, τα οποία το καλοκαίρι του 2015 έδωσαν τη μάχη του “ΟΧΙ” εννοώντας όμως «ΝΑΙ»...ΝΑΙ στο πάση θυσία βόλεμα των στελεχών τους σε ΔΕΚΟ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, κ.λ.π, έστω κι αν διέβλεπαν και οι ίδιοι ότι η ηγεσία του κόμματός τους οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες στην καταστροφή.
Εξίσου «σημαντικός» είναι και ο ρόλος των αυτοαποκαλούμενων δυνάμεων της «λαϊκής δεξιάς» ή της «νέας δεξιάς», που... «λάμπουν δια της απουσίας τους». Εμφανίζονται πάντα ως «κομήτες» λίγο πριν τις εκλογές και αμέσως μετά αναλαμβάνουν τον καθόλα «υπεύθυνο» ρόλο της «αόρατης» διαχείρισης των προβλημάτων του ΕΚΑ.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Ως ΠΑΣΚΕ, με σαφή ιδεολογικό και πολιτικό, αυτόνομο από κόμματα προσανατολισμό, κινούμαστε με βάση τα οξυμένα προβλήματα και τις ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας, τον οποίο μόνο υπηρετούμε.
Η ιδεολογικοπολιτική και συνδικαλιστική καταξίωσή μας, στα συνδικάτα και στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, είναι αδιαμφισβήτητη.
«Πυξίδα» μας, στον ταραγμένο ωκεανό των ψεύτικων υποσχέσεων, των αδύναμων επαγγελιών, των ευχάριστων στ’ αφτιά αφηγημάτων, που απέχουν πολύ από τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της εργασίας, είναι η υπεύθυνη, σοβαρή και απόλυτα τεκμηριωμένη θέση της παράταξής μας.
Με αυτές τις Αρχές και Θέσεις συνεχίζουμε τον βηματισμό μας προς το μέλλον!
Λειτουργούμε και καθοριζόμαστε με όρους παράταξης που η δύναμη και οι δεσμεύσεις της πηγάζουν αποκλειστικά και μόνο από τη θέληση και τα συμφέροντα της πιο προοδευτικής κοινωνικής δύναμης: ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Η ευθύνη όλων μας στη συγκυρία αυτή είναι τεράστια.
Η πορεία είναι δύσκολη. Έξι (6) χρόνια τώρα περνάμε από συμπληγάδες. Αποδεικνύεται όμως στην πράξη ότι έχουμε γερές βάσεις. Στους εργαζόμενους και στα στελέχη μας. Πάνω απ' όλα έχουμε σταθερές αξίες και θέσεις!
Σε αυτή την αυτόνομη προοδευτική πορεία ο ρόλος της μεγάλης μας παράταξης μας είναι ξεκάθαρος και αποφασιστικός. Είμαστε ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της ύφεσης και της ανεργίας. Είμαστε ο θεματοφύλακας της τήρησης, από όλα τα στελέχη μας, όπου και εάν αυτά δραστηριοποιούνται, των αρχών και των αξιών μας.
Η ΠΑΣΚΕ/ΕΚΑ και τα στελέχη της οφείλουν να συνεχίσουν την πορεία προάσπισης των συμφερόντων του κόσμου της μισθωτής εργασίας, των ανέργων και την προάσπιση της Δημοκρατίας που τόσο βάναυσα πλήττεται από την σκληρή Μνημονιακή πολιτική.
Η ΠΑΣΚΕ/ΕΚΑ με στρατηγική, θέληση και οργάνωση, διεκδικεί για ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη των εργαζομένων.
Το παρελθόν της, η διαχρονική στάση της και η ακομμάτιστη δράση της, της δίνουν τη δυνατότητα να παραμένει η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
Διεκδικούμε και Απαιτούμε:
• Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα.
• Να τερματιστεί το δράμα των ανέργων και η μικροκομματική τους εκμετάλλευση και να δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις εργασίας.
• Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών στις μνημονιακές δεσμεύσεις.
• Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικότητα αμοιβών και όρων εργασίας ΕΓΣΣΕ, επέκταση ΣΣΕ, ολική μετενέργεια, αρχή της εύνοιας, άμεση επαναφορά των κατώτατων αμοιβών και των προσαυξήσεων προϋπηρεσίας – Κατάργηση 6ης Π.Υ.Σ.
• Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
• Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές).
• Προστασία της ΥΓΕΙΑΣ και της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των εργαζομένων:
• Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ
• Άμεση κατάργηση των μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εργαλείο πρόσθετης φορολόγησης.
• Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας. Όχι στο ξεπούλημα που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.
• Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ.
• Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
• Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
• ΤΕΛΟΣ στη φτωχοποίηση και στον αυταρχισμό

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η παράταξή μας ενωμένη, μαχητική και δυνατή όσο ποτέ συνεχίζει την αταλάντευτη, αυτόνομη, πολιτικοποιημένη και ταξική της δράση.
Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στους διαχρονικούς της αγώνες μπαίνει δυναμικά στη μάχη και με την εμπιστοσύνη των χιλιάδων εργαζομένων που τη στηρίζουν, διεκδικεί εκ νέου την πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Σας καλούμε στο 30ο Εκλογικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας να στηρίξετε την ΠΑΣΚΕ/ΕΚΑ, στο συνέδριο την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και τις αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), που θα διεξαχθούν στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2017.
Δίνουμε δυναμικά την μάχη μας στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας,
ΔΕΝ χαρίζουμε και ΔΕΝ χαριζόμαστε!!!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΚΕ - ΕΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: