12 Μαρτίου 2016

Αρπάχτηκαν Φώφη και Τσίπρας στη σύσκεψη των αρχηγών



Ιδιαίτερα φορτισμένες στιγμές περιελάμβανε η οκτάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο.
Η ένταση επικράτησε από την αρχή όταν ο Βασίλης Λεβέντης έβαλε πιεστικά το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης αλλά οι τόνοι έπεσαν όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος έβαλε το θέμα σε ψηφοφορία και απερρίφθη από τους υπολοίπους.
Ωστόσο, το θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη όταν η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έβγαλε χειρόγραφες σημειώσεις από την τσάντα της και κατευθύνθηκε στους πρακτικογράφους ενώ τις διένειμε και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Σε αυτές περιέχονταν η απαίτησή της να περιληφθεί στο ανακοινωθέν η άποψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την προσφυγική κρίση και πως απαιτείται κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Επί μία και πλέον ώρα, στο Προεδρικό επικρατούσε «κόλαση» με έντονους διαλόγους.
Τσίπρας: «Με κοροϊδεύεις; Είναι δυνατόν να μπει αυτό στο ανακοινωθέν; Δεν μπορεί να βγει ανακοίνωση της προεδρίας που να λέει ότι είμαι ανίκανος! Κρατάς μια αρνητική στάση, τινάζεις την σύσκεψη στον αέρα, όπως ο Λεβέντης».
Γεννηματά: «Πρόσεξε πώς μιλάς σε μένα. Εγώ έχω σαφή εθνική στρατηγική άποψη και θέση. Εδώ και ένα μήνα που σε συνάντησα σου έχω καταθέσει συσκεκριμενες προτάσεις. Εμένα η άποψή μου είναι ότι έχεις αποτύχει και αυτό δεν θα μου αρνηθείς να το καταγράψω.
Μητσοτάκης: «Αν σκοπεύεις να επιμείνεις σε αυτά, εγώ αρνούμαι να υπογράψω το τελικό ανακοινωθέν»
Καμμένος: «Αυτά είναι μικροπολιτική, τι είναι αυτά που λες;»
Γεννηματά: «Αυτή είναι η άποψή μου και θέλω να καταγραφεί. Κυριάκο, δεν καταλαβαίνω γιατί αρνείσαι το δικό μας δικαίωμα να καταγράψουμε την αντίρρησή μας, όταν στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο Γιάννης Πλακιωτάκης είχε βάλει αστερίσκο. Αν διαφωνείς, κατάγραψε και εσύ τις διαφωνίες σου όπως και ο Σταύρος, όπως έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε».
Η ένταση συνεχίστηκε αμείωτη με την Φώφη Γεννηματά να επιμένει μέχρι τέλους ενώ συνεργάτες της εξέφραζαν την απορία τους για την ένταση με την οποία αντέδρασε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Τον Τσίπρα και τον Καμμένο το καταλαβαίνουμε, ο Κυριάκος γιατί; Μήπως επειδή κατάλαβε ότι την πρόταση Γεννηματά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας έπρεπε να την καταθέσει ο ίδιος ως αξιωματική αντιπολίτευση;» διερωτούνταν με νόημα.

Μπροστά στον κίνδυνο να αποδειχθεί φιάσκο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πίεζε με ένταση.
Παυλόπουλος: «Δεν γίνεται να βγούμε από εδώ χωρίς να έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν».
Δεδομένου ότι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας είχε αποχωρήσει, ενώ ο Β. Λεβέντης είχε διαμηνύσει ότι δεν θα υπογράψει, η ώρα περνούσε και η πίεση στο προεδρικό ανέβαινε διαρκώς.
Τελικώς, βρέθηκε κοινός τόπος με την προτελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου γίνονταν παραπομπή στα πρακτικά που τηρήθηκαν.
«Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά» αναφέρει η ανακοίνωση της Ηρώδου του Αττικού, την οποία συνυπέγραψαν τελικά όλοι (Τσίπρας, Καμμένος, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης) αλλά όχι οι Β. Λεβέντης και Δ. Κουτσούμπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: