1 Φεβρουαρίου 2016

ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕΙ… μια πρώην καθαρίστρια των λεωφορείων !


Ενα μεγαλο μπραβο στις πρωην συναδελφισσες μου!
Καιρός ήταν να ενωθούν και να ακουστούν πέρα από το καμαράκι που αλλάζαμε ρούχα πριν και μετά την δουλειά....
Εργάστηκα σε αυτό το αμαξοστάσιο από το 2007 μέχρι το 2015.
                                                                                            Απολύθηκα απο αυτον τον εργολαβο γιατι ειχα το θρασος να ζητησω κατι εξωφρενικο,τον τσεκουρεμενο μου μισθο στις 15 του μηνα οπως οριζε η συμβαση που ειχαμε υπογραψει και το ποτε θα αρχισει να πληρωνει δεδουλεμενα 3 μηνων του 2013.
                                                                                                            Η απαντηση του ηταν οτι ''αρκετη υπομονη εχει κανει η εταιρεια'' με μενα και με μια συναδελφισσα μου που απολυθηκε την ιδια μερα.
Για να παρουμε αυτα τα δεδουλεμενα και την αποζημιωση αδειας την οποια δεν ηθελε να δωσει καταφυγαμε στην επιθεωρηση εργασιας οπου και δικαιωθηκαμε.Οταν πηρε το εργο το 2010 μας εβαλε να υπογραψουμε λευκες συμβασεις με την δικαιολογια πως δεν ειχε προλαβει να τις ετοιμασει επειδη ειμασταν πολλες.Η πληρωμη γινοταν στο χερι και οχι με τραπεζα.

Μαλιστα αν το ποσο δεν ηταν στρογγυλο πχ 500 και ηταν 505 η 504 κτλ,για αυτον ηταν 500.Και αυτο το εκανε σχεδον σε ολες και καθε φορα μεχρι που τα capital controls τον αναγκασαν να πληρωνει μεσω τραπεζας.

Η γυφτια σε ολο της το μεγαλειο.

Αν ζητουσες αντιγραφο της εξοφλησης της μισθοδοσιας περναγες απο ανακριση και αμα επεμενες απολυοσουν

Στην συμβαση εργου που εχει υπογραψει σιγουρα θα γινεται λογος για την ενδυση και την υποδηση των εργατριων του.

Μεχρι στιγμης δεν εχει δωσει ουτε κουμπι ουτε κορδονι.

Τα καροτσια εργασιας, ακαταλληλα για την ασφαλτο του αμαξοστασιου, αρχισαν να φθειρονται γρηγορα.Συνεχεια χαλαγανε οι ροδες με αποτελεσμα μαζι με το βαρος του νερου στους κουβαδες η καθε κινηση να ειναι επωδυνη.

Δεν υπηρχε γυναικα που να μην της πονανε τα χερια η μεση και τα ποδια.

Αδιαφορια.Φτασαμε στο σημειο να αρπαζουμε καροτσια των σουπερ μαρκετ που ηταν εξω απο σπιτια για να παρουμε τις ροδες.Υποχρεωνομασταν καθε λιγο και λιγακι στους μηχανικους να μας τα φτιαξουν.

Οι ανθρωποι ποτε δεν παραπονεθηκαν και τους ευχαριστω για αυτο.Εφερε το φθινοπωρο του 2014 νεα καροτσια,και αυτα ακαταλληλα, μετα απο πιεσεις του Διευθυντη του αμαξοστασιου.Διαφορετικα...

Σχετικα με τα υλικα μονο τον πρωτο 1 1/2 χρονο ηταν καπως ενταξει.Μην φανταστειτε κατι ακριβο. Αραιωμενη χλωρινη (ο θεος να την κανει) για τα διπλα λεωφορεια και αραιωμενο υγρο πιατων(απο αυτο που χρησιμοποιουν στο βιλαμπαχο και ακομα τριβουν) για τα υπολοιπα.

Τα γαντια,οποτε ειχε,ηταν μαρκας ΜΑΡΑ.Στην κυριολεξια ομως.Μετα τον 1 1/2 χρονο, πανια σακουλες γαντια και καποιες φορες και σαπουνι, τα αγοραζαμε εμεις.Και αυτο το καναμε για να μπορεσουμε να δουλευουμε καλυτερα.

Και να περασω στα ακομα πιο σοβαρα.

Δωρα Χριστουγεννων Πασχα και επιδομα αδειας ειναι ενσωματωμενα στον κυριως μισθο πραγμα παρανομο.Σε αυτες τις χρονικες περιοδους φερνει χαρτια για υπογραφες για να ειναι καλυμενος.Επιδομα γαμου δεν δινει,αργιες δεν πληρωνει και οι 24 ημερες καλοκαιρινης αδειας ειναι 15.

Απο τον Αυγουστο του 2014 ο μισθος πηγε 450 με ενσωματωμενα ολα.(450 για 6 ωρες απο τις 9 το βραδυ μεχρι τις 3 τα ξημερωματα με μεγαλυτερο εχθρο οχι την ιδια την εργασια αλλα τις περιβαλλοντικες συνθηκες.

Εχω δουλεψει με 40 βαθμους εξω και 50 μεσα στο οχημα.

Εχω δουλεψει με εντονες βροχες με το νερο να τρεχει ποταμι,μουσκεμα μεχρι το κοκκαλο, εχω δουλεψει με δυνατους αερηδες και απιστευτο κρυο.Και ομως συνεχιζα και εγω και ολες μας).

Για τους μηνες Αυγ.Σεπτ και Οκτ του 2014 μας εδινε 450 αλλα υπογραφαμε για 570 που ηταν ο προηγουμενος μισθος.

Απο τον Νοεμ οι αποδειξεις εγραφαν οσα περναμε 450 δηλαδη και αυτο εγινε για ψυχολογικους λογους οπως μας ειπε.

Μονο που πιο πανω υπαρχει μια παραγραφος που λεει ''προκαταβολη 170 ευρω'' 450+170=620.

Δηλαδη ειχαμε παρει αυξηση αλλα στα χαρτια μονο.Χαρτια τα οποια πηγαινουν στην Ο.ΣΥ και στην Εφορια

Στην βεβαιωση αποδοχων βαζει 2 φορες τα δωρα και το επιδομα και τις ''προκαταβολες'' και δεν ξερω ακομα και τι αλλο με αποτελεσμα ενω το 2014 οι αποδοχες στην καλυτερη περιπτωση να ειναι 6300 ευρω περιπου,εκεινος να γραφει στην βεβαιωση 8400.

Με λιγα λογια για την Ο.ΣΥ και για το κρατος οι καθαριστριες των λεωφορειων αμειβονται με 620 ευρω καθαρα.

Μαζι με τον εργολαβο, συνενοχοι για αυτον τον εργασιακο μεσαιωνα ειναι και η καθε επιτροπη που συγκροτειται για να εξετασει την καθε υποψηφια εταιρεια στην αναδοχη δημοσιων εργων.Ειναι πλεον φανερο οτι το μοναδικο κριτηριο ειναι μονο η χαμηλη τιμη και οχι η τηρηση στοιχειωδων εργασιακων δικαιωματων.

Οσο για την διοικηση της Ο.ΣΥ το μονο που την νοιαζει ειναι να βγαινουν τα λεωφορεια καθαρα αδιαφορωντας για το πως και αν πληρωνονται αυτες οι γυναικες η με τι συνθηκες εργαζονται.

Εδω και 1 χρονο σε αυτο το αμαξοστασιο ειναι μειον 3 με 4 καθαριστριες με αποτελεσμα οι υπολοιπες να καθαριζουν παραπανω λεωφορεια απο αυτα που γραφει η συμβαση τους και παρολο που υπαρχει ποινικη ρητρα για αυτο,δεν του εχουν κανει τιποτα.

Ζητω Συγνωμη που σας κουρασα αλλα επρεπε να τα γραψω.

Τους ευχομαι καλο κουραγιο. - Emmy Azgini

Δεν υπάρχουν σχόλια: