20 Μαρτίου 2016

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ Ε.Σ.Σ.Ε


Με εμπόδια ξεκίνησε ο διάλογος για τη νέα ΣΣΕ. Εμπόδια αξεπέραστα αφού όπως διαφαίνεται μέχρι τώρα, η διοίκηση της ΟΣΥ, δεν είναι διατεθειμένη να υπερβεί αυτά που ορίζει ακριβώς ο νόμος, κάτι που είχε επιτευχθεί με τη σύμβαση 2013-14. Αυτό αρχικά σημαίνει κατάταξη του προσωπικού με βάση το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Αναπόφευκτος φαίνεται και ο διαχωρισμός των οδηγών βάσει των γραμματικών γνώσεων, με τις όποιες μισθολογικές αδικίες αυτός δημιουργεί. Στον αέρα είναι και το επίδομα σταθμάρχη, καθώς και οι υπερωρίες των οδηγών (15 λεπτά παραλαβής - παράδοσης και διαλλείματα κατσαρών - εργασιακή ετοιμότητα).

Καλό είναι να θυμηθούμε όμως, πως καταφέραμε τότε και "τρυπήσαμε" το ενιαίο μισθολόγιο. Ξαναδιαβάστε την ανάρτηση με όλο το χτίσιμο της σύμβασης ΕΔΩ.

Για συντομία της εξιστόρησης το βασικό σημείο ήταν η κατάθεση της τροπολογίας από τον Πάρη Κουκουλόπουλο ΕΔΩ. Στο 03.50 ακούγεται να λέει προς τον τότε υπουργό ανάπτυξης και μεταφορών Κώστα Χατζηδάκη : "...αν νομίζετε πως υιοθετούμε συντεχνιακές προτάσεις, τότε να αποσύρουμε την τροπολογία". Η αλήθεια είναι, πως όντως η πρόταση ήταν δική μας. Όλη η εκτελεστική γραμματεία της ΠΑΣΚΕ μια ώρα νωρίτερα συνομιλούσε και έπειθε τον βουλευτή για το δίκαιο αίτημά μας σχετικά με τον άδικο διαχωρισμό των εργαζομένων σε ΔΕ και ΥΕ. Σκούλος και Ραυτόπουλος δεν είχαν επισκεφθεί τον Κουκολόπουλο σαν πρόεδροι των 2 σωματείων, αλλά σαν σύντροφοι. Οι πασόκοι συνδικαλιστές έπεισαν τον πασόκο βουλευτή και αργότερα ο πασόκος υπουργός Χρυσοχοΐδης που αντικατέστησε τον Χατζηδάκη, έδωσε την εντολή υπογραφής της ΣΣΕ. Μια τεράστια λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι πως το ΠΑΣΟΚ ήταν ο μικρός εταίρος εκείνης της κυβέρνησης.

Σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός εταίρος το έργο του γίνεται ευκολότερο. Βέβαια έχουν εκλείψει οι απόψεις για συμβάσεις του 2009 που με τόση ευκολία υπόσχονταν τα στελέχη του ΜΕΤΑ. Τώρα λοιπόν που τα φτερά έπεσαν, η πρότασή μου είναι η ακόλουθη.

Οι συριζαίοι συνδικαλιστές Γκιουλάκης και Δερμιτζόγλου να αναλάβουν δράση. Αφού δεν μπόρεσαν να αποδειχτούν χρήσιμοι σε όλους όσους υποσχέθηκαν προαγωγές, ρουσφέτια, διευκολύνσεις κ.λ.π. υφαρπάζοντας την ψήφο τους, ας γίνουν χρήσιμοι για το σύνολο των εργαζομένων. Ηλία και Ιάκωβε, αν υπάρχει έστω κι ένας που σας γνωρίζει στο κόμμα σας, έστω κι ένας που σας ακούει, έστω κι ένας που μπορείτε να συναντηθείτε μαζί του, γενικά έστω κι ένας που σας «βλέπει» - κάτι που δεν το πιστεύω – τρέξτε συναντήστε τον. Πείστε τον γι αυτά που πείσαμε εμείς τον Κουκουλόπουλο. Δώστε του να καταλάβει τη διαφορετικότητα και τις ιδιομορφίες του επαγγέλματός μας. Πείστε έναν συριζαίο βουλευτή κι αυτός με τη σειρά του να καταθέσει ανάλογη τροπολογία – ας θεωρηθεί και συντεχνιακή πρόταση - η οποία αφού ψηφισθεί θα λύσει τα χέρια του προεδρείου για μια καλή διαπραγμάτευση. Μπορείτε να το κάνετε για να διαφυλάξετε την ήδη υπάρχουσα σύμβαση; Αν θέλετε μπορείτε να το πάτε ακόμα καλύτερα. Δώστε στο βουλευτή σας τη σύμβαση της ΣΤΑΣΥ, για μας φτιάξει μία ίδια. Θυμάμαι άλλωστε με πόσο μεγάλο στόμφο διάβαζες Ηλία τη σύμβαση αυτή - προσπαθώντας να απαξιώσεις τη δική μας - στην πρώτη σου εμφάνιση σαν επικεφαλής του ΜΕΤΑ στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ στις 24 Φλεβάρη 2015, δείτε ΕΔΩ. Μπορείτε να κάνετε κάτι ή θα περάσετε κι εσείς – όπως και τόσοι άλλοι – μια απλή αναφορά της τριετίας 2015 – 18;

Δεν υπάρχουν σχόλια: