16 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΣΕ


15 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ


Όσοι παρευρέθηκαν στο σημερινό Δ.Σ κατάλαβαν ότι πρόταση για ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗ την οποία εσκεμμένα καθυστερεί να αποδεχτεί το προεδρείο, δεν υπάρχει. Κατάλαβαν επίσης πολλά και για τον επικεφαλής της κυβερνητικής παράταξης του ΜΕΤΑ. Είναι πανεύκολο να παραπληροφορείς εσύ και τα ροζ παπαγαλάκια σου σε αφετηρίες, τέρματα και καντίνες τους συναδέλφους για μια πολλή καλή πρόταση της διοίκησης. Όταν όμως βρεθείς στο Δ.Σ μαζί με τους υπόλοιπους εκλεγμένους – οι οποίοι και γνώση των νόμων έχουν, αλλά και σαφή άποψη της πρότασης – δεν μπορείς να υποστηρίξεις αυτά που λες. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τα ανεξήγητα;

Ø Να απορρίπτει το βαρύ και ανθυγιεινό των 35€ σε σταθμάρχες και επόπτες, όταν στελέχη επώνυμα (τμηματάρχες) του ΜΕΤΑ, διαδίδουν στα γραφεία κίνησης, πως δεν τους ενδιαφέρει αυτό το επίδομα προκειμένου να υπογράψουμε;

Ø Να απορρίπτει το άρθρο 5.11 περί ελέγχου από την μπροστινή πόρτα, όταν στελέχη του ΜΕΤΑ μέλη των συντονιστικών επιτροπών μιλούν για τροφεία 6€ παρερμηνεύοντας και μην καταλαβαίνοντας τι διαβάζουν;

Ø Να απορρίπτει την πρόταση για κατάργηση του εξαμήνου κατά το οποίο μέχρι σήμερα ο παθών εν υπηρεσία συνάδελφος δεν υφίσταται καμία βλαπτική οικονομική μεταβολή;

Ø Να απορρίπτει το άρθρο για τη μείωση των αιμοδοτικών αδειών;
Ø Να ζητά εξομοίωση στις αποδοχές οδηγών και τεχνητών;

Τελικά που είναι καλή η πρόταση της διοίκησης; Πουθενά, γι' αυτό την απέρριψε κι αυτός ομόφωνα με όλο το Δ.Σ. Στο μόνο που συμφώνησε με τη διοίκηση, είναι στη μη καταβολή του 0,3% με το οποίο είναι υποχρεωμένη από την προηγούμενη σύμβαση, να επιδοτεί τον αλληλοβοηθητικό λογαριασμό του συνδικάτου. Κατηγόρησε το προεδρείο, για τη μετατροπή του ΚΕΑ, ξεχνώντας όμως πως αυτό έγινε μετά από δικαστική απόφαση, αφού αυτός και άλλοι 1002 συνάδελφοι είχαν ζητήσει με υπογραφές τους την ανάληψη των χρημάτων τον Αύγουστο του 2012. Κύριος υπεύθυνος λοιπόν είναι αυτός και όχι ο πρόεδρος.

Το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης λοιπόν ήταν, πως ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Να σταματήσουν λοιπόν οι παπαγάλοι του ΜΕΤΑ τις παροχολογίες και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Η διοίκηση που έχει ορίσει η πρώτη φορά αριστερά, να σταματήσει να παίζει με φραγκοδίφραγκα σαν το Ζήκο στην ταινία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ


13 Φεβρουαρίου 2017

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ : ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΑ: Με αύξηση εδρών για την...

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ : ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΑ: Με αύξηση εδρών για την...: Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συνεδριακές και εκλογικές διαδικασίες του 30 ου  επαναληπτικού συνεδρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, α...

12 Φεβρουαρίου 2017

Το προφητικό κείμενο του Ανδρέα Παπανδρέου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία



Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει επικριθεί ποικιλοτρόπως από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τον έχουν αποκαλέσει δημαγωγό, λαϊκιστή, λαοπλάνο, καιροσκόπο και πολλά άλλα…

Ελάχιστοι ωστόσο μπορούν να αμφισβητήσουν ότι ήταν χαρισματικός ηγέτης, μια εμβληματική προσωπικότητα και ένας διορατικός πολιτικός.

Πρωτοπόρος στη σκέψη και στις πολιτικές του επιλογές, άφησε πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη προς μελέτη και αξιοποίηση τόσο για τους υποστηρικτές του όσο και για τους αμφισβητίες του.

Βασικό προτέρημα ήταν ότι έβλεπε μπροστά από την εποχή του. Είχε το αισθητήριο να «διαβάζει» τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο ελληνικό και διεθνές γίγνεσθαι, ανοίγοντας δρόμους και χαράζοντας μακροπρόθεσμα σχέδια για τη χώρα και τους πολίτες.

Είχε μυαλό στρατηγού και βούληση πολεμιστή, υποστηρίζουν όσοι τον έζησαν από κοντά, αρετές τις οποίες συνήθως συνδύαζε με αρμονία, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα για το λαό και τον τόπο.

Προφανώς, δεν δικαιώθηκε σε όλα και -εφόσον άσκησε εξουσία ως πρωθυπουργός για αρκετά χρόνια- μπορεί κανείς να του καταλογίσει μερίδιο ευθύνης για τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν μέχρι τις μέρες μας.

Scripta Manent

Λένε ότι η ιστορία κρίνει του πάντες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν αποτελεί εξαίρεση. Ειδικά για τους πολιτικούς, εκτός από το έργο τους, κληρονομιά για τις μετέπειτα γενιές αποτελούν οι ομιλίες τους. Είναι τα «ντοκουμέντα» εκείνα από τα οποία αξιολογείται το μεγαλείο ή η μετριότητα του κάθε πολιτικού προσώπου. Scripta manent, κατά τους Λατίνους.

Αν και ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ προτιμούσε να μιλά από στήθους, μισώντας τα προκατασκευασμένα κείμενα των λογογράφων, διατηρείται ώς σήμερα πλούσιο υλικό από δημόσιες παρεμβάσεις του.

Ένα τέτοιο κείμενο, σχεδόν προφητικό και εντυπωσιακά επίκαιρο, παρά το ότι χρονολογείται το 1992, είναι η ομιλία του στη Βουλή (28 Ιουλίου) με θέμα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση -αυτές τις ημέρες- 25 ετών από την υπογραφή της ιστορικής αυτής συνθήκης για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναζήτησε και παρουσιάζει τον λόγο του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο εξηγούσε τις προκλήσεις, τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους που εγκυμονεί το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης.

Για τη Γερμανία

Με μεγάλη ακρίβεια και διορατικότητα προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία θα επιχειρήσει να ράψει το ευρωπαϊκό κουστούμι στα δικά της μέτρα και σταθμά, η σύγκρουση Βορρά- Νότου θα είναι σκληρή όσο απουσιάζει η ουσιαστική πολιτική σύγκλιση στην ΕΕ και οι χώρες του Νότου θα πρέπει να συνεργαστούν για να γλιτώσουν μια αδιέξοδη πορεία. Επίσης, εκτιμούσε ότι η δείκτες-στόχοι της ΟΝΕ συνιστούν το όραμα ενός «Ευρωπαίου τραπεζίτη» και κατά κύριο λόγο εκφράζουν τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά σημείωνε πως η Ελλάδα είναι ένα «αναπόσπαστο τμήμα» της «νέας Ευρώπης» που γεννιέται και στην ευρωπαϊκή πρόκληση δεν χωρά παρά μόνο μια σθεναρή και θετική απάντηση, «ναι, θα συμμετάσχουμε ενεργά και ισότιμα».

Σύμφωνα με τον Παπανδρέου, η Συνθήκη του Μάαστριχτ αποτελούσε ένα «εισιτήριο» σε έναν «δύσκολο και άνισο αγώνα», αφού εξέφραζε «σχεδόν απόλυτα τα συμφέροντα και την οπτική γωνία του πλούσιου Βορρά».

Πίστευε όμως ακράδαντα ότι το «κλειδί» για τη δικαίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και μιας πραγματικά ομόσπονδης Ευρώπης το κρατούν στα χέρια τους τα προοδευτικά κόμματα, τα οποία με ευρύτατες κοινωνικές συναινέσεις θα είναι ικανά να μετατρέψουν το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης «σε χειροπιαστή πραγματικότητα».

Τα υπόλοιπα αποσπάσματα που ακολουθούν προέρχονται από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας στη Βουλή, προσαρμοσμένο όμως σε δομή γραπτή λόγου, με τη φροντίδα του Κώστα Λαλιώτη, επί σειρά ετών στενού συνεργάτη του Ανδρέα. Οι όποιες προσθήκες υπήρχαν στο αρχικό κείμενο δεν αλλάζουν το περιεχόμενο του, απλώς είχαν περικοπεί από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου για να δώσει έμφαση στον προφορικό λόγο, κυρίως όμως για να συντομεύσει τον χρόνο της ομιλίας του.
«Παραμένει πάντα το ερώτημα αν πορευόμαστε προς μια “ευρωπαϊκή Γερμανία” ή προς μία “γερμανική Ευρώπη”. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Πρόσφατα η Γερμανία αύξησε το επιτόκιο, την ώρα που όλοι στην Ευρώπη και στην Αμερική ζητούσαν να μην το κάνουν, διότι η πορεία προς την ύφεση είναι σαφής. Εύλογα διερωτάται κανείς σε ποιο μέτρο μπορεί να στηρίζεται η Ευρώπη στη γερμανική αλληλεγγύη».
«Στο πλαίσιο της ΕΟΚ σοβεί πάντα η σύγκρουση Βορρά και Νότου. Και αυτό γιατί η ενιαία αγορά, όταν απουσιάζει κάθε άλλη ουσιαστική πολιτική σύγκλισης και συνοχής πολύ υψηλότερου επιπέδου, οξύνει τις αντιθέσεις. Εάν δεν υπάρξουν κάποια ουσιαστικά μέτρα, κάποιες αποτελεσματικές παρεμβάσεις θα μεγαλώσουν οι αποστάσεις και οι αποκλίσεις ανάπτυξης ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές περιφέρειες».
«Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Εχουμε χρέος να περιγράψουμε και να προβάλουμε ορισμένες κρίσιμες πτυχές της. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πει στον λαό μόνο τα αναμενόμενα οφέλη, ούτε να ωραιοποιήσει την εικόνα. Αντίθετα πρέπει να τονίσει με ειλικρίνεια το κόστος αυτής της προσαρμογής».
«Για μένα είναι σαφέστατο. Σημαίνουν ότι ήδη προβλέπονται, έστω και αν δεν ομολογούνται, δύο ταχύτητες στην Ενωμένη Ευρώπη. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας το τεράστιο κοινωνικό κόστος και τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε σε αυτή την πορεία τουλάχιστον για τις χώρες του Νότου».
«Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ναι στη συνεχιζόμενη μονόπλευρη λιτότητα. Ναι στη βίαιη ταξική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, ναι, τελικά, στην αποτυχία. Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ είναι όχι. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, που θα οδηγήσουν στην προσέγγιση των ονομαστικών στόχων του Μάαστριχτ, με δίκαιη επιμέτρηση του κόστους της προσαρμογής. Δρόμοι, που οδηγούν ακόμα στην επίτευξη των στόχων, εφόσον όμως πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Κάτι τέτοιο απαιτεί συνεχιζόμενη διεκδίκηση την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Απαιτεί, επίσης, μια άλλη οικονομική πολιτική, διότι για τη Νέα Δημοκρατία, η ΕΟΚ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ΟΟΣΑ αποτελούν το άλλοθι για να συνεχίζει τη δική της αντιφατική, μυωπική πολιτική».
«Εδώ, ήθελα να φέρω ένα παράδειγμα: Όταν υπάρχει ενοποίηση του νομίσματος σε πέρα από μία χώρα, σε δύο, σε τρεις, σε πέντε χώρες, αυτό λειτουργεί κατά τρόπο αρνητικό για όλες τις καθυστερήσεις ή ασθενέστερες χώρες ή περιοχές. Θα δώσω το απλό παράδειγμα των δύο Γερμανιών. Μόλις έγινε το ενιαίο νόμισμα, εμφανίστηκαν αμέσως τα τραγικά προβλήματα της Ανατολικής Γερμανίας. Η Δυτική Γερμανία αναγκάζεται, τώρα, να κάνει μεταφορές πόρων, πραγματικά αστρονομικών διαστάσεων στην τέως Ανατολική Γερμανία, γιατί έχει την ευθύνη και μπορεί να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική».
«Είναι απαραίτητο και κλειδί να ολοκληρωθεί ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας της Ευρώπης, έτσι ώστε η ευθύνη να είναι εκεί όπου υπάρχουν τα μέσα. Τα μέσα θα τα έχουν οι Βρυξέλλες μετά την Ένωση. Δεν θα τα έχουν τα κράτη-μέλη. Και εκεί υπάρχει η ευθύνη, η οποία βεβαίως πρέπει και να ελέγχεται δημοκρατικά. Μόνο με μια πολιτική ένωση θα αναληφθούν αυτές οι ευθύνες»
«Δεν αρκεί η ενιαία αγορά και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις προκλήσεις του μέλλοντος. Απαιτείται η διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής ευρωπαϊκής πολιτικής».
«Το πεδίο της δράσης ανάμεσα στις συντηρητικές και τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις μεταφέρεται τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε μεγάλο βαθμό στο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

11 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ : Ξεμένει από λεωφορεία η Αθήνα - Μάστιγα η καταστρο...

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ : Ξεμένει από λεωφορεία η Αθήνα - Μάστιγα η καταστρο...: Δυσβάσταχτο είναι πλέον το κόστος για τις αστικές συγκοινωνίες από τις καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων, που προσλαμβάνουν δια...

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ : «Γαλάζιες κοπάνες» στην ΟΣΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ : «Γαλάζιες κοπάνες» στην ΟΣΥ: Σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ έχει πάρει συνδικαλιστική επί πληρωμή άδεια από την ΟΣΥ για να ασκεί τα σχετικά καθήκοντα, εντοπίστηκε να δουλεύ...

Γεννηματά για κυβέρνηση: Από υποτακτικοί έγιναν και συνεργοί!

Μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά στην «ΕΡΑ» εξαπολύοντας διμέτωπη επίθεση κατά κυβέρνησης και Αξιωματικής αντιπολίτευσης και μιλώντας για το μέλλον της κεντροαριστερας.

Η κ. Γεννηματά τοποθετήθηκε σε μια σειρά θεμάτων με τα ακόλουθα δέκα σημεία να ξεχωρίζουν:

Στην κυβέρνηση έχουν στο μυαλό τις καρέκλες τους και όχι την Ελλάδα
Το αποτέλεσμα φοβάμαι ότι θα είναι – για άλλη μια φορά – συνθηκολόγηση ηττημένου. Έχει μια τρομερή ικανότητα η κυβέρνηση να οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο. Σας θυμίζω ότι το φθινόπωρο μιλούσαν για αξιολόγηση που θα είχε κλείσει πριν τον Δεκέμβριο και η συζήτηση αφορούσε τότε αποκλειστικά τα εργασιακά. Τώρα, φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί τις ομαδικές απολύσεις και έχει προκύψει μείωση στο αφορολόγητο και περικοπές στις συντάξεις. Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί, όσο δεν κλείνει την αξιολόγηση, τόσο ο λογαριασμός μεγαλώνει και οι απαιτήσεις των δανειστών γίνονται όλο και πιο ακραίες.

Έρχεται ο Υπουργός και μας λέει τον Φεβρουάριο ότι δεν έχει κλείσει το 70% των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ότι την τελευταία στιγμή υποχωρούν στα πάντα, αλυσοδένουν τη χώρα με τις συμφωνίες που κλείνουν και υπονομεύουν το μέλλον και οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου. Το συμπέρασμα είναι ένα κ. Βιτάλη: Έχουν στο μυαλό τις καρέκλες τους και όχι την Ελλάδα.

7 Φεβρουαρίου 2017

ΟΔΗΓΟΣ : ΤΟ ΜΟΝΙΜΑ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ


Χθες 11 συνάδελφοι του Βοτανικού κλητεύθηκαν, γιατί δεν εκτελούσαν τις δύο στάσεις τις οποίες είχε καταργήσει λόγω επικινδυνότητας του σημείου το συνδικάτο ΕΔΩ.

Οι συνάδελφοι έχουν ειδοποιηθεί τι να απαντήσουν και οι κλήσεις θα πάνε στο αρχείο. Το πρόβλημα του επικίνδυνου σημείου έχει λυθεί οριστικά και πάλι με απόφαση του συνδικάτου ΕΔΩ.

Αυτό που έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η πιο κάτω φωτοτυπία που είχε επισυναφθεί και στις 11 κλήσεις.





Διαβάζουμε λοιπόν, πως κάποιος τυπάκος που δεν έχει τι να κάνει, καθόταν από τις 26/11ου ως τις 7/12ου σε διάφορες ώρες της ημέρας και σημείωνε τα λεωφορεία που δεν εκτελούσαν τις συγκεκριμένες στάσεις. Αποκαλεί νταήδες (καμιά δεκαριά φορές) τους συναδέλφους, αλλά και λοκατζήδες. Ποιους; Αυτούς που 31 ημέρες το μήνα βάζουν πλάτη, για να βγει το συγκοινωνιακό έργο. Αυτούς που ματώνουν καθημερινά , ώστε με συνέπεια να εκτελούν τα συμπιεσμένα και άνευ λογικής δρομολόγια. Αυτούς που σε συνθήκες ζούγκλας εκτελούν με αξιοπρέπεια τη βάρδια τους. Κι έρχεται ο ΟΑΣΑ και η ΟΣΥ και κλητεύουν αυτούς, οι οποίοι απλά εκτέλεσαν την απόφαση του συνδικάτου τους. Και δεν στέλνει πίσω την αναφορά του σαν απαράδεκτη λόγω των απαξιωτικών του χαρακτηρισμών προς τους συναδέλφους. Νταήδες, λοκατζήδες και μάγκες του Βοτανικού.

Ερώτηση : Θα κινηθεί κανείς από την εταιρεία νομικά εναντίον αυτού του τυπάκου για δυσφήμηση, ο οποίος αφήνει και σαφείς υπόνοιες, πως έτσι μας εκπαιδεύει η εταιρεία, να συμπεριφερόμαστε;

Δεν το νομίζω. Εναντίον του οδηγού όμως άμεσα.


Αυτά σας τα γράφω, για να καταλάβετε, πόσο συναδελφικά μας βλέπουν εκεί κάτω στον ΟΑΣΑ. Και για να γίνει κατανοητό, το πόσο δύσκολα εγκρίνουν προτάσεις σας, που το συνδικάτο τις προωθεί στον οργανισμό. Δυστυχώς μας αντιμετωπίζουν σαν εργαζόμενους δεύτερης διαλογής. Εγώ από τη θέση που βρίσκομαι, θα συνεχίσω να μάχομαι για το συμφέρον όλων των συναδέλφων και ιδιαίτερα του παραγωγικότερου και πιο αδικημένου εργαζόμενου, του οδηγού.

Ο Α. Ραφτόπουλος στον ΣΚΑΪ 100,3: Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τους βανδαλισμούς σε λεωφορεία & τρόλλεϋ


Ο πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών & Εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ Α. Ραφτόπουλος έδωσε συνέντευξη στην ενημερωτική εκπομπή του skai 100,3 με τον Σπύρο Μάλλη και την Μάρμω Γουλέ, σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τους βανδαλισμούς στα ακυρωτικά μηχανήματα και άλλα προβλήματα της Ο.ΣΥ.

Ακούστε τι είπε :


ΚΟΠΗ ΠΙΤΤΑΣ


6 Φεβρουαρίου 2017

Απ. Ραφτόπουλος: "Βάφτισαν" την δοκιμή, έναρξη εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου



Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Απόστολος Ραφτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών & Εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ υποστήριξε, ότι δεν ξεκίνησε ακόμα επίσημα η εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Μια δοκιμή προσπάθησαν να κάνουν και τη "Βάφτισαν" έναρξη της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου...

Ακούστε τη συνέντευξη:


Εμείς θα γυρνάμε πάντα τη δημόσια συζήτηση στα προβλήματα των ανθρώπων, της μεσαίας τάξης, όσων ζουν την ακραία φτώχεια και τον αποκλεισμό.

5 Φεβρουαρίου 2017

(5-2-1919) ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ




Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1919 και ήταν Έλληνας πολιτικός,πρόεδρος και ιδρυτής του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) και αργότερα του Παννελήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση».


Διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996. Ήταν γιος του επίσης πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Γέρος της Δημοκρατίας».

Στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, μιας πολιτικής παράταξης που θα κυριαρχήσει πολιτικά στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης και θα τη σημαδέψει θετικά και αρνητικά.
Η πτώση της Χούντας στις 24 Ιουλίου 1974, βρήκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, 55 χρονών τότε, εξόριστο στον Καναδά. Ο ίδιος δεν έσπευσε να έλθει αμέσως στην Αθήνα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά παρέτεινε την παραμονή του στο εξωτερικό με προτροπή των πολιτικών του φίλων, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη ζωή του στο ρευστό πολιτικό τοπίο των πρώτων ημερών της μεταπολίτευσης, την οποία είχε χαρακτηρίσει απλά «αλλαγή φρουράς του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα».
Στα τέλη Ιουλίου διέψευσε τις πληροφορίες για την ίδρυση κόμματος, καθώς πίστευε ότι η δημοκρατία δεν είχε αποκατασταθεί και ότι αν τελικά πραγματοποιηθούν εκλογές αυτές θα είναι νόθες και διαβλητές. Στελέχη της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου και ιδιαίτερα ο Γιάννης Αλευράς θα τον πείσουν τελικά ότι στην Ελλάδα συντελούνται ουσιαστικές πολιτικές μεταβολές και ότι πλατιές λαϊκές μάζες περιμένουν ανυπόμονα την επιστροφή του στην Ελλάδα και την κάθοδό του στην πολιτική.
Στις αρχές Αυγούστου ο Ανδρέας παίρνει την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα και να ηγηθεί κόμματος, όχι της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου, όπως περίμεναν πολλοί, αλλά μιας νέας πιο ριζοσπαστικής πολιτικής παράταξης, με σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Στις 6 Αυγούστου συγκαλεί στο Βίντερτουρ της Ελβετίας για πρώτη και τελευταία φορά το εθνικό συμβούλιο του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ), μιας αντιστασιακής οργάνωσης, που είχε ιδρύσει κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και διακήρυττε όχι μόνο την πτώση της χούντας, αλλά και «την αποδέσμευση της χώρας από την ξένη εξάρτηση» και «την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών, με τελικό στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας».
Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν γύρω στα 80 άτομα, τα οποία την επομένη αποφάσισαν τη διάλυση του ΠΑΚ και τη μετεξέλιξή του σε σοσιαλιστικό κόμμα, που να βασίζεται στις διακηρυγμένες αρχές του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος. Παράλληλα, μια άλλη επιτροπή επιφορτιζόταν με τη συγγραφή ενός σχεδίου «διακήρυξης αρχών« του νέου πολιτικού σχηματισμού.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα το βράδυ της 16ης Αυγούστου και έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από πολιτικούς του φίλους και χιλιάδες λαού στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και κατά μήκος της διαδρομής προς το Καστρί. Το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα ήταν «ΝΑΤΟ, ΣΙΑ, προδοσία!». Μαζί του από το αεροπλάνο βγήκαν η σύζυγός του Μαργαρίτα, ο γιος του Γιώργος, ο Κίμων Κουλούρης, η Αγγέλα Κοκκόλα και ο Μιχάλης Ζιάγκας.
Ένα από τα πρώτα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν η επιμονή πολλών επιφανών κεντρώων πολιτικών να ηγηθεί της Ένωσης Κέντρου με ανανεωμένη φυσιογνωμία. Υπέρ αυτής της λύσης ήταν, μεταξύ άλλων, ο προδικτατορικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντώνης Λιβάνης, ο Γιάννης Αλευράς και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Ο Ανδρέας δεν φαίνεται να πήρε σοβαρά την προοπτική αυτή και συζητούσε μαζί τους για χάρη της συζήτησης. Ήταν αποφασισμένος να ηγηθεί ενός νέου κόμματος κι εκεί κατευθύνονταν οι ουσιαστικές συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες.
Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου πολιτικού σχηματισμού τέθηκε και το ζήτημα της ονομασίας. Ο Ανδρέας πρότεινε το «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Αναγέννηση της Ελλάδας», αλλά ο όρος «αναγέννηση» θα θεωρηθεί από τους περισσότερους συνομιλητές του απαρχαιωμένος, ενώ άλλοι θα πουν ότι μοιάζει με σύνθημα της χούντας. Τελικά, θα εγκαταλειφθεί και θα επιλεγεί η ονομασία «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα». Η πρόταση του Αντώνη Λιβάνη για αντικατάσταση του «σοσιαλιστικό» με τη λέξη «δημοκρατικό» επίσης απορρίφθηκε. Στο δίλημμα «κόμμα» ή «κίνημα» επικράτησε εύκολα το δεύτερο για να τονίζει τον αντιγραφειοκρατικό χαρακτήρα του νέου πολιτικού σχηματισμού. Το σήμα που τελικά υιοθετήθηκε, ήταν ένας πράσινος ανατέλλων ήλιος, εμπνευσμένο από μια μικρή τροτσκιστική ομάδα.
Η επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 στο ξενοδοχείο «Κινγκ Πάλας» της Αθήνας, παρουσία 150 ατόμων, που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό του πυρήνα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε καθυστερημένος στην αίθουσα της εκδήλωσης, φορώντας άσπρο πουκάμισο και φαρδιά δερμάτινη ζώνη. Διάβασε ολόκληρη τη «διακήρυξη αρχών» και στη συνέχεια τη μοίρασε στους παριστάμενους δημοσιογράφους, τυπωμένη σ’ ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι.
Το κεντρικό σύνθημα που αναφέρεται στη διακήρυξη και καθορίζει τις αρχές του νέου κόμματος, ήταν το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση - Δημοκρατία». Όπως τόνισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο «βασικός κυριαρχικός στόχος του κινήματος είναι η δημιουργία μιας πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας.
Οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 17 Νοεμβρίου του 1974, όπου λαμβάνει 13,58% των ψήφων και εκλέγει 12 βουλευτές. Είναι η περίοδος που κυριαρχεί η αντιαμερικανική και αντιΝΑΤΟϊκή χροιά στην πολιτική του. Παράλληλα καθίσταται ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (κάτι στο οποίο συνέβαλαν και οι διαγραφές διαφωνούντων από το Κόμμα, όπως στελεχών της «Δημοκρατικής Άμυνας» και τη νεολαίας).
Το 1981 ήταν η χρονιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48,1% και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας. Η κυβερνητική αυτή μετάβαση χαρακτηρίστηκε τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές ως «Αλλαγή», με την έννοια ότι μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που βασιζόταν στις αρχές του σοσιαλισμού. Η προεκλογική εκστρατεία του Α. Παπανδρέου στηρίχτηκε σε συνθήματα όπως «Εδώ και τώρα αλλαγή» και «Η Ελλάδα στους Έλληνες», ενώ ο ίδιος καλλιέργησε το προφίλ του πολιτικού που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα· συνήθως προσφωνούνταν, από φίλους και αντίπαλους, με το μικρό του όνομα, «Ανδρέας».
Το 1988 ξεσπά το οικονομικό σκάνδαλο Κοσκωτά στο οποίο κατηγορήθηκαν ότι ενεπλάκησαν στελέχη της τότε κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του ως μια συνωμοσία των «σκοτεινών αντιδραστικών δυνάμεων» και των «ξένων κύκλων» για να «αποσταθεροποιήσουν» την Ελλάδα. Ακολουθεί περίοδος μεγάλης πολιτικής έντασης. Την ίδια χρονιά ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγείται εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου και υποβάλλεται σε σοβαρή εγχείρηση καρδιάς από τον διάσημο Αιγύπτιο καρδιοχειρουργό Μαχντί Γιακούμπ. Τα γεγονότα αυτά οδηγούν στην πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατά τις εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989.
Στις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου, απαλλαγμένος πλέον από τις κατηγορίες, επιστρέφει θριαμβευτικά στην εξουσία με άνετη πλειοψηφία της τάξης του 47%. Αποφασίζεται η μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής της χώρας, μπαίνοντας έτσι ουσιαστικά σε πορεία προς την ΟΝΕ. Επίσης, αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Ποντίων, δημιουργείται το ΑΣΕΠ (νόμος Πεπονή), ανακοινώνεται το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου και επιβάλλεται εμπάργκο στα Σκόπια
Όμως, η περιπέτεια του σκανδάλου Κοσκωτά και η πολιτική ένταση των περασμένων χρόνων έχουν επιβαρύνει πλέον σοβαρά την υγεία του και στις 21 Νοεμβρίου του 1995 εισάγεται εσπευσμένα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν επιδεινώθηκε η ασθένεια από την οποία έπασχε και που του είχε διαγνωστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, μια βαριά νόσος του κολλαγόνου, ο ερυθηματώδης λύκος. Οι πιέσεις που του ασκούνται τον αναγκάζουν να υπογράψει τον Ιανουάριο του 1996 την παραίτησή του, δηλώνοντας ότι «τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν».
Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Κηδεύεται στις 26 Ιουνίου 1996 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές αρχηγού κράτους. Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλη τη χώρα.

3 Φεβρουαρίου 2017

Επίθεση ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της διακυβέρνησης Καραμανλή



Στην αντεπίθεση πέρασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά το σχόλιο κύκλων της ΝΔ «για την 5ετία 2004-2009 που οδήγησε στα μνημόνια». Παρέπεμψε δε στην διακυβέρνηση Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

«Όλοι οι οικονομολόγοι εντός και εκτός Ελλάδας συμφωνούν ότι η κρίση στην Ελλάδα αποτυπώθηκε στο τραγικό δίδυμο έλλειμμα, δημοσιονομικό και ανταγωνιστικότητα, το 2009 και γρήγορα μετεξελίχθηκε σε κρίση χρέους. Στον αποκλεισμό δηλαδή της χώρας από τις αγορές»αναφέρει ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επακαλούμενη τα εξής στοιχεία:
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2009 έκλεισε στο -12,3%, αφού κινήθηκε τη διετία 2007-8 στο -15%!
Το πρωτογενές έλλειμμα στην 5ετία ΝΔ-Καραμανλή αθροιστικά ανήλθε στα 56,3 δισ. ευρώ.

Μόνο το 2009 το ελληνικό δημόσιο πέραν των δανείων αναχρηματοδότησης του χρέους του, δανείστηκε 24,018 δισ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις και λοιπές λειτουργικές του δαπάνες!

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη «αυτή τη τραγική πραγματικότητα προσπάθησε να αποκρύψει η κυβέρνηση ΝΔ-Καραμανλή στέλνοντας αλλοιωμένα στατιστικά στοιχεία στη EUROSTAT, όπως επισημαίνουν οι επίσημες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου κλονίζοντας καθοριστικά την εμπιστοσύνη τόσο των εταίρων μας στην ΕΕ όσο και των αγορών».

«Αυτή είναι η κρίση που έφερε το μνημόνιο. Όσο για το χρέος και τους μύθους που διακινούν τόσο η "λαϊκή " όσο και η "μεταρρυθμιστική " Δεξιά τα επίσημα στοιχεία τους διαψεύδουν πανηγυρικά.

Η 5ετία 2004-2009 αναδεικνύεται σε μια εξαιρετικά "σπάταλη" περίοδο της μεταπολίτευσης αφού το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνονταν κατά μέσο όρο 5% ετησίως», υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη καλώντας τη ΝΔ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν στην πρόταση της για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία από τότε που μπήκε η χώρα στο ευρώ μέχρι σήμερα.

«Στόχος της πρότασής μας δεν είναι να στήσουμε κατηγορητήρια, αλλά να δούμε όλοι μαζί τι έφταιξε και κυρίως πώς θα χαράξουμε την εθνική γραμμή για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, αφήνοντας πίσω μας συγκεκριμένες παθογένειες. Δεν συγκαλύπτουμε, δεν στοχοποιούμε, δεν τεμαχίζουμε, αλλά εξίσου σθεναρά καταγγέλλουμε τη συνωμοσία της σιωπής για το 2004-09 που έχουν συνάψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σύμπασα η ΝΔ», υπογραμμίζεται.



ΠΑΣΚΕ - ΕΚΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 30ου ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΚΑ


ΠΑΣΚΕ - ΕΚΑ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Πέρασαν μόλις λίγοι μήνες από το 29ο Εκλογικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και με αποκλειστική ευθύνη των «ταξικών» και λοιπών «αγωνιστικών» δυνάμεων, οδηγούμαστε και πάλι σε εκλογικό συνέδριο για την εκ νέου ανάδειξη οργάνων. Το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας ενεπλάκη σε μια απίστευτη δικαστική περιπέτεια, εξαιτίας των μικροπαραταξιακών - μικροκομματικών σκοπιμοτήτων κάποιων συνδικαλιστικών παράκεντρων. Εκείνων των παράκεντρων…των επάλληλων διαχωρισμών που κυριαρχούν - και στην εργατική τάξη - όλα αυτά τα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, οι φιλοκυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που στήριξαν την άνοδο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η οποία μαζί με το φοβικό, ρατσιστικό, ακροδεξιό εν τέλει κόμμα των ΑΝ.ΕΛ (ανεξέλεγκτων, ανερμάτιστων), “ξέχασαν” τις μονομερείς ενέργειες (ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, επαναφορά κατώτατου μισθού, κ.λ.π) και κυρίως τη διαγραφή του «επαχθούς και επονείδιστου χρέους», επιδίδονται σε ένα «σαφάρι» συμμαχιών με την μεγαλοεργοδοσία, σε βάρος άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κορυφαίου εκλεγμένου εκπροσώπου τους, σε ένα από τα ύπατα αξιώματα του ΕΚΑ, ο οποίος έχει μπλέξει τις συνδικαλιστικές του «δραστηριότητες», με αυτές της εργοδοσίας, σε βάρος άλλων συνδικαλιστών και άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, προκειμένου να πληγούν συνδικαλιστικά.
Εκ του αποτελέσματος αυτές οι ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ συνδικαλιστικές παρατάξεις, οι οποίες στις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο «εζυγίσθησαν, εμετρήθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς», είναι εκατοντάδες μίλια μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και δεν εκφράζουν παρά μόνο τα πρόσωπα που τις συγκροτούν, τα οποία το καλοκαίρι του 2015 έδωσαν τη μάχη του “ΟΧΙ” εννοώντας όμως «ΝΑΙ»...ΝΑΙ στο πάση θυσία βόλεμα των στελεχών τους σε ΔΕΚΟ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, κ.λ.π, έστω κι αν διέβλεπαν και οι ίδιοι ότι η ηγεσία του κόμματός τους οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες στην καταστροφή.
Εξίσου «σημαντικός» είναι και ο ρόλος των αυτοαποκαλούμενων δυνάμεων της «λαϊκής δεξιάς» ή της «νέας δεξιάς», που... «λάμπουν δια της απουσίας τους». Εμφανίζονται πάντα ως «κομήτες» λίγο πριν τις εκλογές και αμέσως μετά αναλαμβάνουν τον καθόλα «υπεύθυνο» ρόλο της «αόρατης» διαχείρισης των προβλημάτων του ΕΚΑ.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Ως ΠΑΣΚΕ, με σαφή ιδεολογικό και πολιτικό, αυτόνομο από κόμματα προσανατολισμό, κινούμαστε με βάση τα οξυμένα προβλήματα και τις ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας, τον οποίο μόνο υπηρετούμε.
Η ιδεολογικοπολιτική και συνδικαλιστική καταξίωσή μας, στα συνδικάτα και στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, είναι αδιαμφισβήτητη.
«Πυξίδα» μας, στον ταραγμένο ωκεανό των ψεύτικων υποσχέσεων, των αδύναμων επαγγελιών, των ευχάριστων στ’ αφτιά αφηγημάτων, που απέχουν πολύ από τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της εργασίας, είναι η υπεύθυνη, σοβαρή και απόλυτα τεκμηριωμένη θέση της παράταξής μας.
Με αυτές τις Αρχές και Θέσεις συνεχίζουμε τον βηματισμό μας προς το μέλλον!
Λειτουργούμε και καθοριζόμαστε με όρους παράταξης που η δύναμη και οι δεσμεύσεις της πηγάζουν αποκλειστικά και μόνο από τη θέληση και τα συμφέροντα της πιο προοδευτικής κοινωνικής δύναμης: ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Η ευθύνη όλων μας στη συγκυρία αυτή είναι τεράστια.
Η πορεία είναι δύσκολη. Έξι (6) χρόνια τώρα περνάμε από συμπληγάδες. Αποδεικνύεται όμως στην πράξη ότι έχουμε γερές βάσεις. Στους εργαζόμενους και στα στελέχη μας. Πάνω απ' όλα έχουμε σταθερές αξίες και θέσεις!
Σε αυτή την αυτόνομη προοδευτική πορεία ο ρόλος της μεγάλης μας παράταξης μας είναι ξεκάθαρος και αποφασιστικός. Είμαστε ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της ύφεσης και της ανεργίας. Είμαστε ο θεματοφύλακας της τήρησης, από όλα τα στελέχη μας, όπου και εάν αυτά δραστηριοποιούνται, των αρχών και των αξιών μας.
Η ΠΑΣΚΕ/ΕΚΑ και τα στελέχη της οφείλουν να συνεχίσουν την πορεία προάσπισης των συμφερόντων του κόσμου της μισθωτής εργασίας, των ανέργων και την προάσπιση της Δημοκρατίας που τόσο βάναυσα πλήττεται από την σκληρή Μνημονιακή πολιτική.
Η ΠΑΣΚΕ/ΕΚΑ με στρατηγική, θέληση και οργάνωση, διεκδικεί για ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη των εργαζομένων.
Το παρελθόν της, η διαχρονική στάση της και η ακομμάτιστη δράση της, της δίνουν τη δυνατότητα να παραμένει η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
Διεκδικούμε και Απαιτούμε:
• Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα.
• Να τερματιστεί το δράμα των ανέργων και η μικροκομματική τους εκμετάλλευση και να δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις εργασίας.
• Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών στις μνημονιακές δεσμεύσεις.
• Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικότητα αμοιβών και όρων εργασίας ΕΓΣΣΕ, επέκταση ΣΣΕ, ολική μετενέργεια, αρχή της εύνοιας, άμεση επαναφορά των κατώτατων αμοιβών και των προσαυξήσεων προϋπηρεσίας – Κατάργηση 6ης Π.Υ.Σ.
• Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
• Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές).
• Προστασία της ΥΓΕΙΑΣ και της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των εργαζομένων:
• Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ
• Άμεση κατάργηση των μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εργαλείο πρόσθετης φορολόγησης.
• Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας. Όχι στο ξεπούλημα που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.
• Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ.
• Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
• Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
• ΤΕΛΟΣ στη φτωχοποίηση και στον αυταρχισμό

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η παράταξή μας ενωμένη, μαχητική και δυνατή όσο ποτέ συνεχίζει την αταλάντευτη, αυτόνομη, πολιτικοποιημένη και ταξική της δράση.
Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στους διαχρονικούς της αγώνες μπαίνει δυναμικά στη μάχη και με την εμπιστοσύνη των χιλιάδων εργαζομένων που τη στηρίζουν, διεκδικεί εκ νέου την πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Σας καλούμε στο 30ο Εκλογικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας να στηρίξετε την ΠΑΣΚΕ/ΕΚΑ, στο συνέδριο την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και τις αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), που θα διεξαχθούν στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2017.
Δίνουμε δυναμικά την μάχη μας στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας,
ΔΕΝ χαρίζουμε και ΔΕΝ χαριζόμαστε!!!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΚΕ - ΕΚΑ