29 Ιουλίου 2016

Marianne: Στα «7 καθάρματα» της κρίσης ο Καραμανλής


Στα «7 καθάρματα της κρίσης» που πλήττει την Ευρώπη κατατάσσει το γαλλικό περιοδικό Marianne τον τέωςπρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Το περιοδικό πραγματοποιεί από αυτή την εβδομάδα αφιέρωμα για τα αίτια και τους υπεύθυνους της οικονομικής κρίσης, εγκαινιάζοντάς το με ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Κώστας Καραμανλής, ο δημιουργός της ελληνικής τραγωδίας».

«Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, από το 2004 έως το 2009, με την ανικανότητα και τα ψέματά του, βύθισε τη χώρα του σε ένα τρομακτικό χάος. Ο κ. Καραμανλής, ανιψιός του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας 4 φορές από το 1955 έως το 1981, είχε μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα: να καταστρέψει τη χώρα. Λιγότερο από πέντε χρόνια, του ήταν αρκετά για να αδειάσει τα κρατικά ταμεία και να φέρει την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού».
Το δημόσιο χρέος (στο 120% του ΑΕΠ) και το έλλειμμα (στο 13% του ΑΕΠ) προκαλούν ρίγος, αλλά ο Κώστας διατηρεί ανέπαφο το αστραφτερό του χαμόγελο, που φαίνεται ότι είχε τυφλώσει τους συμπολίτες του το 2004. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, «δεν ήταν παρά η παραπλανητική αλλά ελκυστική βιτρίνα των υποσχέσεων και των φιλοδοξιών του. Το τεράστιο κόστος τους είχε προκαλέσει τη δυσπιστία των Ελλήνων πολιτών, η υπερηφάνεια όμως, που τους γέμιζε το γεγονός ότι βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, τους έκανε να μπερδέψουν την ψευδαίσθηση με την πραγματικότητα» αναφέρει το περιοδικό.

27 Ιουλίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Χαλκιδική, μια αγαπημένη περιοχή, πολύ φιλόξενη, με αγαπημένους ανθρώπους, συναγωνιστές και συνοδοιπόρους εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είμαστε σήμερα εδώ, γιατί προσπαθούμε να πιάσουμε το νήμα της επικοινωνίας μας, της ζεστής επαφής με τους ανθρώπους, που μας στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, που πικραθήκαμε στην πορεία αλλά τώρα ξανά συναντιόμαστε. Αλλά και με πάρα πολλούς άλλους Έλληνες και Ελληνίδες, και τη νέα γενιά που ξέρουν και βλέπουν ότι η δημοκρατική παράταξη, η δημοκρατική συμπαράταξη είναι ένας αξιόπιστος φορέας που μπορεί να δώσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης γι’ αυτό τον τόπο.

Έχουμε ξεκινήσει, ένα οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα, και συζητούμε με τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή, που δίνουνε μάχη στην αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και τους απλούς Έλληνες που βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αφού έκλεισε την αξιολόγηση με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου, με μόνιμη επιτροπεία, και το δημόσιο πλούτο της χώρας ενέχυρο για περίπου έναν αιώνα, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τρόπους να αλλάξει την ατζέντα. Και αφού έπαιξε με τον εκλογικό νόμο, και την συνταγματική αναθεώρηση σήμερα φόρεσε το κοινωνικό προσωπείο, στα λόγια μόνο γιατί ουσία δεν υπάρχει, περιεχόμενο δεν παρουσίασε.

Το εθνικό σύστημα υγείας καταρρέει σε όλη την Ελλάδα, οι συντάξεις κόβονται, οι εργασιακές σχέσεις ξανά απειλούνται έχουνε μπει στο στόχαστρο, η πρώτη κατοικία βγαίνει στους πλειστηριασμούς και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έκοψαν το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους για να τους δώσουν συσσίτια.

Η Κυβέρνηση αυτή δεν προστατεύει τους πιο αδύναμους, αντίθετα καθημερινά φτωχοποιεί την ελληνική κοινωνία για να διαχειρίζεται τους φτωχούς. Έτσι δεν προχωράμε. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με αυτές τις πολιτικές και με τον αδιέξοδο μικρό δικομματισμό, που προσπαθούν να χτίσουν ξανά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που όλο και περισσότερο μοιάζουν ως δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται εθνική γραμμή, χρειάζεται απεγνωσμένα ομοψυχία, και εθνική συνεννόηση και γι’ αυτό ζητάμε ξανά δύναμη από τους πολίτες, για να χαλάσουμε αυτό το πάρτι των δυο που βλάπτει τη χώρα. Οι πολίτες αγκαλιάζουν καθημερινά το εγχείρημα μας, την προσπάθεια αναγέννησης της κεντροαριστεράς, είναι στο πλάι μας και είμαι αισιόδοξη.

1 Ιουλίου 2016

Φώφη Γεννήματα: Πέντε προτάσεις με στόχο την ευρύτατη συναίνεση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου



Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την πρόταση της Κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο

Είναι γνωστή και σταθερή η θέση μας για την ανάγκη ευρύτερης δυνατής πολιτικής συνεννόησης στη βάση μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και δημιουργίας των πολιτικών , οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Είναι επίσης γνωστό και δεδομένο ότι δυστυχώς τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης κωφεύουν και επιμένουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά διαγκωνίζονται σε μικροκομματικό καιροσκοπισμό.
Στο πλαίσιο μικροκομματικού τακτικισμού ο κ. Τσίπρας πρόσφατα εξήγγειλε πομπωδώς , για λόγους επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, αλλαγές για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος μέσω της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Λίγες ημέρες μετά η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης πάει περίπατο για το… 2017 και άνοιξε μια προσχηματική συζήτηση μόνο για τον εκλογικό νόμο και μάλιστα με το γνωστό της πρόχειρο, αποσπασματικό και πολιτικά κουτοπόνηρο τρόπο διακινώντας μάλιστα μέσω υπουργών και στελεχών της πανσπερμία αντικρουόμενων απόψεων ψαρεύοντας για μια ακόμα φορά στα θολά νερά.